3. ožu 2012.

Istorija Bosne-Negiranja i laži


Jugoslavenska(srpska,hrvatska)istorija postavljaju nastanak Bosanske države u XII stolječe kada se ona po tim istoričarima praktično iz nikakve organizcije I državnosti pojavila kao jedna od najjačih a ubrzo za tim I najjača država u južnih slavena.Svaki pokušaj pomena Bosanske države prije toga je uspješno zatiran pa tako dok nastanak Srbije I Hrvatske smještaju več u VII stolječe zajedno sa doseljavanjem(pa I prije dosejavanja ) u ove krajeve Bosna je za to vrijeme skup plemena koja su po njima (nedokazano)pod vlašču sad Srbije sad Hrvatske koje su kako predpostavljaju bez ikakvih činjenica valjda sa samim naseljavanjem Slavena stvorile maltene velike carevine koje su Bosnu osvajale kad im se prohtjelo.I mada se Bosna od početka pominje kao zasebna teritorija koja je zadržala I svoje ilirsko ime pa samim tim možemo predpostaviti I neku državotvornu plemensku ili kakvugod organizaciju koja je starija od susjednih joj država jugoslovenska istorija je priznaje samo kao geografski pojam. Postanak I pojam država se na ovim prostorima razvlačio I razvlači od strane srpskih I hrvatskih “istoričara”I prilagođava raznim “veliko”projektima susjednih država na taj način da se oskudni podaci tumače različito za Bosnu a različito za Srbiju I Hrvatsku .Dok je bilo kakvo pominjanje Srbije I Hrvatske(Raške) maker I kao vazalnih ili država koje su u sastavu večih imperija dokaz za njihovu državotvornost,bilo kakvo pominjanje Bosne se može tumačiti samo kao geografski pojam.Geografski pojam koji je ipak jedan od najstarijihi na Balkanu.

U Prvom udžbeniku »Istorija države i prava naroda FNRJ« iz 1948. g. od Dragoslava Jankovića u kojem on, među ostalim, obrađuje »Predfeudalne države jugoslavenskih naroda«. djelo je podijeljeno u pet glava i to upravo onako kako Janković tada dijeli jugoslavenske narode u pet predfeudalnih država! To
su: Hrvatska, Raška i Duklja, Makedonija, Slovenija, te Bosna i Zahumlje.Početak pete glave . »Preddržavno, plemensko uređenje u Bosni i Zahumlju (Hercegovini) održalo se duže no u ostalim južnoslovenskim zemljama. U X veku kada su ve
oformljene ili se oformljuju prve hrvatske i srpske države, Bosna se pominje prvi put u istoriji, kao jedna mala oblast oko doline gornje Bosne. Pominje je prvi car Konstantin Porfirogenet u spisu De administrando imperio pod nazivom Bosona (u drugim kasnijim spomenicima ona se naziva i Bosonium, Bessena, Bothna, Bissena, Bosna).Njena istorija od X do XII vijeka je istorija jedne oblasti, banovine, koja je stajala u tešnjoj političkoj vezi kad sa hrvatskom, kad sa srpskom predfeudalnom državnom, a od XII stolječa pa za dugo njena se politika istorija odvijala u stalnoj borbi protiv osvajačkih težnji Ugarske i papske kurije«. Prateći dalje njezin politićki razvitak Janković izlaže kako je Bosna u X. st. »dio Raške«, a zatim je zajedno s ostalim državama došla pod vlast Bizanta da bi »posle smrti cara Vasilija ušla u sastav Dukljanske kneževine«.
Neosnovano I neistoriski ali bar se pominje.
U trečem izdanje istoga udžbenika ! Glava peta iz prvoga izdanja (Bosna i Zahumlje) jednostavno nestaje! Sada peta glava nosi naslov: Opšte crte u socijalnoekonomskom i političkom uređenju ranofeudalnih država jugoslovenskih naroda.Naslovi ostalih poglavlja ostali su isti, premda je Bosna sa Zahumljem nestala iz programa. Zato u drugoj glavi (Raška i Duklja) izlaganje počinje ovako: »Ona slovenska plemena od kojih je kasnije formiran srpski narod, zauzela su bila prilikom naseljavanja centralni i severozapadni deo Balkanskog Poluostrva, i to krajeve oko Lima i gornje Drine, zajedno sa slivovima Pive i Tare, dolinu Ibra i gornji tok Morave, zatim područje Soli (Tuzla) i oko gornjeg tokaBosne«.
Dakle brišemo I ono malo Bosne iz istorije i sve naseljavamo Srbima.Takvih primjera je u jugoslavenskoj historiografiji bezbroj I možemo Ih nači na svakom koraku i u svim uđbenicima iz kojih smo I mi učili .

Nema komentara:

Objavi komentar